## 2023 MARDI-PCAARRD-FFTC Workshop Agricultural Waste Management for Sustainable Food Production

Workshop 08:30-17:00 (GMT+8), July  $10^{th}$ , 2023 Hybrid mode: MARDI Headquarters (onsite) and Webex (online)

Field trip 08:00 – 19:30 (GMT+8), July 11<sup>th</sup> – 12<sup>th</sup>, 2023

July 10<sup>th</sup>, 2023 (Monday), **08:00 – 17:30** (GMT+8) **Workshop** 

Time (GMT+8)	Topics and speakers	Note
08:00 – 08:30	Onsite registration and Online login	
	Opening	30 min
08:30 – 08:50	<b>Welcome and Remarks</b> MARDI: Dato' Dr. Mohamad Zabawi Bin Abdul Ghani DOST-PCAARRD: Dr. Reynaldo V. Ebora FFTC: Dr. Su-San Chang	20 min
08:50 – 09:00	Photo session	10 min
09:00 – 09:40	Keynote lecture  Dr. Loh Soh Kheng (MPOB, Malaysia)  Sustaining Agricultural Production via Waste to Wealth  Circular Approach  Moderator: Dr. Tzu-yu Fu (Council of Agriculture, Taiwan)	40 min (30 min talk +10 min Q&A)
	Session 1 Utilization of Wastes as an Untapped Resource for Sustainable Food Systems Moderator: Dr. Rosliza Jajuli (MARDI, Malaysia)	
09:40– 10:10	Topic 1-1: <b>Application of By-Products from Agriculture as Feed Resources for Livestock in Taiwan</b> Dr. Jeng-Bin Lin (Livestock Research Institute, Taiwan)	30 min (20 min talk + 10 min Q&A)
10:10 – 10:40	Topic 1-2: Strategies to recycling agricultural waste for increasing crop production: natural recycling agriculture and biochar  Dr. Jin-Hyeob Kwak (Jeonbuk National University, Korea)	30 min
10:40 - 11:00	Tea Break	20 min
11:00 – 11:30	Topic 1-3: <b>Technological Innovations in Agricultural Waste Management in Malaysia</b> Dr. Sashikala A/P Maruthai Pillai (MARDI, Malaysia)	30 min
11:30 – 12:00	Topic 1-4: <b>Food Waste Composting and Recycling Loop Creating in Malaysia</b> Mr. Shinsuke Takeuchi (KITA, Japan)	30 min

	Session 2: Technological Innovations in Agricultural Waste	
	Management	
	Moderator: Teoh Chin Chuang (MARDI, Malaysia)	
12:00 – 12:30	Topic 2-1: <b>Production forecasting system for stable supply and waste reduction of field vegetables</b> Dr. Koji Sugahara (NARO, Japan)	30 min
12:30 – 13:00	Topic 2-2: <b>Technological Innovations in Agricultural Waste Management in the Philippines</b> Ms. Ofelia F. Domingo (DOST-PCAARRD, Philippines)	30 min
13:00 - 14:00	Lunch Break	1 hr
	Session 3: Economic and Policy Aspects of Agricultural Waste Management Moderator: Ms. Ofelia F. Domingo (DOST-PCAARRD, Philippines)	
14:00 – 14:30	Topic 3-1: Community of Practice - Sustainable Cassava Value Chain through knowledge and technology transfer in Thailand, Cambodia, Lao PDR, Vietnam, and Myanmar Dr. Warinthorn Songkasiri (BIOTEC, Thailand) (online)	30 min
14:30 – 15:00	Topic 3-2: Economic Aspect of Sustainable Agricultural Waste Management Strategies in Indonesia: A Case Study for Rice, Oil Palm and Sugar Cane Dr. Yusman Syaukat (IPB University, Indonesia)	30 min
15:00 – 15:30	Topic 3-3: Barriers and Policy Gaps for Utilization of Agricultural Residues for Sustainable Food Production in Vietnam  Dr. Tran Van The (Institute of Agricultural Environment, VAAS, Vietnam)	30 min
15:30 – 15:50	Tea Break	20 min
15:50 – 17:00	Session 4 Panel discussion: Waste Management for Increasing Sustainability and Income – Challenges and Solutions Moderator: Mr. Mohd Rashid Rabu (MARDI, Malaysia) Topic 1: Integrated Organic Farming (IOF): Close Loop System/Circular Economy Prof Anthony Wong (Natural Farming Association Malaysia) Topic 2: Towards Net-Zero: Taiwan's Pathway to A Carbon Neutral and Circular Agriculture Dr. Tzu-yu Fu (Counsil of Agriculture, Taiwan)	1 hr 10 min
17:00-17:10	Summary by FFTC	10 min
17:10 – 17:30	Closing Remarks MARDI: Dato' Dr. Mohamad Zabawi Bin Abdul Ghani DOST-PCAARRD: Dr. Reynaldo V. Ebora FFTC: Dr. Su-San Chang	20 min

July 11<sup>th</sup>, 2023 (Tuesday), **Field Trip Program** 

Time (GMT+8)	Topics	Note
08:00 - 08:30	Hotel pickup	
08.30 - 09.30	Travel to PJ Eco Recycling Plaza	
09:30 – 11:00	Visit PJ Eco Recycling Plaza	
11:00 – 13:00	Travel to Perak	
13:00 – 14:00	Lunch	
14:00 – 17:00	Travelling to Cameron Highlands	
17:00 – 20:00	Check-in hotel and free & easy	
20:00 – 21:00	Dinner	

July 12<sup>th</sup>, 2023 (Wednesday), Field Trip Program

Time (GMT+8)	Topics	Note
08:00 – 8:30	Briefing for the waste program at the Hotel	
08:30 - 09:00	Travel to MARDI Cameron Highlands	
09:00 - 09:30	Briefing on MARDI Cameron Highlands Agropark	
09:30 – 10:30	Visit MARDI Organic Farm & Biogas System	
10:30 – 11:00	Coffee break	
11:00 – 11:30	Explore MARDI Agropark	
11:30 – 12:30	Lunch	
12:30 – 13:00	Travel to Chitose Oriental Lily (Vegetables & Fruits shop using zero waste management practices)	
13:00 – 14:00	Visit Chitose Oriental Lily	
14:00 – 14:20	Travel to Compost Centre, Blue Valley	
14:20 – 14:45	Visit Compost Centre (Briefing by Greenviro Sdn. Bhd.)	
14:45 – 15:00	Tea break	
15:00 – 19:00	Travelling back	
19:00 – 19.30	Arrive at MARDI HQ / Hotel	